Minder, minder, minder social media

In het begin vond ik het geweldig; Hyves, Twitter, daarna Facebook. Maar de laatste tijd is het meer een last dan een lust, social media. Zeker sinds ik ‘moment’ op mijn telefoon geïnstalleerd heb en dus kan zien hoeveel ik online ben (dat valt met gemiddeld 2 uur per dag nog re-de-lijk mee) heb ik besloten dat het toch anders moet. Ik ga minder op social media rondhangen. Hoe ik dat doe? Ik deel graag mijn tips en ervaringen en leg ook uit waarom ik niet helemaal cold turkey met alles stop.

Waarom minder social media?

Johan heeft geen social media. Hij zit echt nergens op, zelfs niet op LinkedIn en mist eigenlijk helemaal niets. Voor mij natuurlijk een prima voorbeeld van hoe het ook kan. De laatste tijd ergerde ik me steeds vaker aan posts op Facebook en discussies op Twitter. “Val me daar niet mee lastig”, dacht ik dan. Tot ik ontdekte dat ik mezelf lastig liet vallen. Daar moest een eind aan komen. Daarnaast werd ik soms aangesproken op mijn Facebook-posts door mensen die zelf niet eens actief op FB, dus blijkbaar wordt er ook over gepraat. Dat hoeft voor mij niet. Veel online zijn heeft echt nadelen. Zo word je er minder gefocust van, onrustig en (volgens sommige onderzoeken) ontevredener. Ik wil juist tevreden, rustig en gefocust leven.

Helemaal stoppen een optie?

Is het bij jou ook zo dat, als je eenmaal aan het scrollen gaat, je van Facebook, naar Twitter, naar Instagram, via Youtube weer bij Facebook terecht komt en zo een half uur verder bent? Bij mij is dat wel zo. Ik werk in de communicatie, heb een eigen bedrijf en daarom is helemaal offline geen optie. Dat wil ik ook niet, want social media brengt mij ook heel veel leuke contacten, inspiratie, vrolijk nieuws en zelfs werk. Daarom is helemaal stoppen geen optie. Hoe ik het wel doe?

IMG_5727

5 tips om minder online te zijn

1. Kies je social media-kanalen zorgvuldig

Voor mij is Instagram het leukste soc mediakanaal dat er is. Ik scroll dagelijks meerdere malen langs mooie foto’s en plaats ook geregeld een foto. Dat vind ik leuk en wil ik sowieso blijven houden. Die hou ik dus! Op Facebook deel ik berichten die mij aanspreken en volg ik bedrijven en personen die voor mij interessant zijn. Los van mijn zakelijke pagina, zal ik zeer weinig actief nieuws posten op Instagram. Mijn Twitter-account heb ik opgezegd en zal over 30 dagen voorgoed verleden tijd zijn. Ik moet zeggen dat het, met 1000 volgers, zakelijk gezien vast heel dom is, maar het voegde werkelijk niets toe aan mijn leven. Voordeel van Twitter is, dat ik voor mijn werk op een apart account kan inloggen.

2. Ontvriend & ontvolg! Overzicht in je Timeline

Zo deed ik het op Facebook: Ik had 700 vrienden. Belachelijk natuurlijk, want ik merkte dat ik mensen soms online feliciteerde en dan op straat straal voorbij liep (dat ging omgekeerd overigens ook zo). Daarom heb ik besloten om op Facebook alleen nog de volgende vrienden te ‘houden’:

  • Familie
  • Echte vrienden
  • Mensen en bedrijven die dingen posten waar ik blij van word
  • Mensen waarmee ik online fijn contact heb

Mensen en bedrijven die ik via Instagram volg heb ik ook ontvriend op Facebook, omdat ik heel veel dubbele dingen langs zag komen en Instagram voor mij het nummer 1 social media kanaal is.

Toen ik mijn vriendenlijst had gehalveerd ben ik alle pagina’s die ik ‘leuk vind’ langs gegaan. Heel kritisch ben ik die gaan ‘vind-ik-niet-meer-leuken’. Meer rust in mijn timeline en wat ik zie wil ik ook graag lezen.

3. Moment

De app Moment is echt super. Het houdt bij hoe lang en hoe vaak je online bent. Dat is soms best shocking (ik had dagen van 4 uur, omdat ik dan ’s avonds tijdens het tv kijken zat te appen/Wordfeuden en dus continu online was). De app maakt je echt bewust van je online aanwezigheid.

4. Gooi alle social media van je phone

Apps én pushmeldingen zijn eigenlijk dodelijk voor je concentratie. Daarom besloot ik alle meldingen uit te zetten (ook van Whatsapp en e-mail) en de app van Facebook van mijn telefoon te verwijderen. Ik bepaal dus zelf of ik iets ga bekijken en wordt veel minder getriggerd door pushmeldingen. Dat geeft echt rust. Mensen die mij echt nodig hebben weten dat ze me kunnen bellen als ik niet op hun Whatsapp reageer en iets echt dringend is.

5. Plug regelmatig helemaal uit

Er was een tijd dat ik mijn telefoon altijd bij me had. Die is gelukkig al langere tijd verleden tijd. Als ik gebeld word hoor ik het vaak echt niet omdat mijn telefoon in principe altijd in de gang ligt. Ik neem hem ook nooit mee naar bed; we hebben een gewone wekker en die doet het prima. Daarnaast laat ik mijn telefoon vaak thuis als ik naar de winkel ga of iets ga doen met vrienden (daardoor waren we afgelopen zaterdag wel 2 uur later thuis dan gepland; we waren de tijd domweg vergeten). Ik overweeg om vaste tijden in te stellen waarop ik mijn telefoon check en hem verder met rust te laten. Ik ben, als ik thuis ben, gewoon via de vaste telefoon bereikbaar en in geval van nood (dat komt dus echt 3 keer in je leven voor) bellen ze Johan maar.

Er zijn mensen die zo stoer zijn dat ze een week helemaal offline kunnen gaan. Dat zou ik echt graag willen, maar dat is niet realistisch. Twee jaar geleden waren we op vakantie in Italië en zaten we letterlijk bovenop een berg. Zonder bereik, zonder wifi en dat was de meest relaxte week van de afgelopen 10 jaar. Misschien dat ik mijn telefoon de komende vakantie maar gewoon thuis laat liggen…

Ik ga offline,

lieve groet,
Nelleke

 

p.s. de foto’s bij dit artikel nam ik tijdens de week zonder social media in Marmora Italië met mijn iPhone, dat dan weer wel ;-).

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s